ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

Σελίδες

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Δραματικές ώρες: Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε «επιλεκτική χρεοκοπία»

Πληθαίνουν τα σενάρια και οι πληροφορίες ότι η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας πιθανόν να αποτελέσει μέρος της λύσης στην οποία κατέλεηξαν η Γερμανία και η Γαλλία. Κι όλα αυτά με την ώρα που ξεκινά η σύνοδος κορυφής.
Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν σε συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιέγκερ δήλωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.

“Η περίοδος διάρκειας μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας πρέπει να είναι σύντομη” αναφέρει στο Bloomberg αρμόδιος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του ενόψει της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής.
Σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι προτεινόμενες λύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και του ύψους των επιτοκίων που πρέπει να πληρώνει η χώρα, η διπλωματική πηγή δήλωσε: "Ναι".
"Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, συμμετοχή η οποία "μέχρι στιγμής δεν έχει αποτιμηθεί", δήλωσε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με tovima.gr η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί εγγυήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής ότι θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και η εξασφάλιση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ενώ κλήθηκαν εσπευσμένα στις Βρυξέλλες οι κ. Γ. Προβόπουλος, Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης προκειμένου να επικυρώσουν τη συμφωνία.
Ολη η προσπάθεια είναι να εξασφαλισθεί ότι η επίδραση αυτής της εξέλιξης θα είναι "ελεγχόμενη" και θα καλύπτεται από τις ευρωπαικές εγγυήσεις.
Με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά στην ΕΚΤ προς εξασφάλιση ρευστότητας τα ομόλογα χώρας που έχει διαβαθμισθεί από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς χρεοκοπίας, οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναζητούν τρόπους για να συνοδευθούν τα ελληνικά ομόλογα από εγγυήσεις, προφανώς μέσω του μηχανισμού EFSF, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν ανοικτή γραμμή με την ΕΚΤ και να αποφευχθούν φαινόμενα έλλειψης ρευστότητας, εφόσον η χώρα υποβαθμιστεί σε selective default.
Πηγή: www.thebest.gr