Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως με την εφαρμογή του μισθολογίου, θα μειωθεί η μισθολογική δαπάνη κατά 0,5% έως 0,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Αυτό θα επιτευχθεί με την περαιτέρω μείωση ή και κατάργηση επιδομάτων, μέσω των μετατάξεων και τις καταργήσεις θέσεων, αλλά κυρίως με την κατάργηση ειδικών αμοιβών και την πλήρη οριζοντοποίηση των αμοιβών σε όλο το δημόσιο.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως το 2009, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, η μισθολογική δαπάνη έφτανε στο 11,7% του ΑΕΠ. Με τις περικοπές του 2010 μειώθηκε σε 10,7% και στόχος πλέον είναι να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή στο 10%. Αν τελικώς φτάσει φέτος στο 10,2%-10,3% θα έχει εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ.
Βασική επιδίωξη του νέου μισθολογίου θα είναι να καταργηθούν, όπου κριθεί εφικτό, οι ειδικές αμοιβές που χορηγούνται σωρηδόν στους υπαλλήλους κάθε υπουργείου, ακόμα και αν δεν κάνουν την ίδια δουλειά μεταξύ τους. Αντιθέτως, θα πρέπει να παίρνουν ίδιο μισθό όσοι κάνουν την ίδια δουλειά, άσχετα από το υπουργείο στο οποίο ανήκουν.
Όπως τόνιζε με νόημα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου "σε όλο την Ευρώπη οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί έχουν ειδικό μισθολόγιο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να επεκτείνεται ακόμα και στις καθαρίστριες του υπουργείου".
Με τις περικοπές αυτές χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους, αλλά και η σύνταξη στην οποία υπολόγιζαν. Οι βασικές αρχές του Ενιαίου Μισθολογίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να τεθούν υπόψη της Τρόικας που θα βρίσκεται τότε στην Αθήνα για τον επόμενο έλεγχο.
Πηγή: www.thebest.gr