ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

Σελίδες

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Τρόικα: Στο στόχαστρο και οι επικουρικές συντάξεις

Από την Τρόικα δε φαίνετα να γλιτώνουν ούτε οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες κατά κάποιο τρόπο θα υποβληθούν σε Ττεστ αντοχής, στη διάρκεια κρίσιμης  συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με εκπροσώπους της τρόικας,την Τετάρτη.Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα περάσουν από «κόσκινο».

Το εύρος των παρεμβάσεων εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου, αλλά και το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης. Ουσιαστικά στο «στόχαστρο» θα βρεθούν τα ελλειμματικά ταμεία αλλά και όσα -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- έχουν ποσοστό αναπλήρωσης που ξεπερνά το 30%.

Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί και η έκταση των αλλαγών.Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, οι αναλογιστικές μελέτες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο στα μεγάλα επικουρικά ταμεία και μέχρι τον Σεπτέμβριο στα υπόλοιπα.

Οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση θα αφορούν:

Οσα ταμεία έχουν ελλείμματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους. Στην κατηγορία αυτή μεταξύ άλλων ανήκουν τα επικουρικά ταμεία των ΔΕΚΟ (π.χ. της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ) και των τραπεζών.

Σημειώνεται πως υπάρχουν ήδη επικουρικά ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα (π.χ. το Ταμείο της Γενικής Τράπεζας επί ενάμιση χρόνο δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει συντάξεις και τελικά εντάχθηκε στο ΕΤΕΑΜ).

Αναλογιστικά προβλήματα

Την ίδια στιγμή τα δύο μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία -δηλαδή το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι)- αντιμετωπίζουν αναλογιστικά αλλά όχι ταμειακά προβλήματα.

Οσα ταμεία έχουν ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από 30%, ανάλογα βέβαια και με την οικονομική τους κατάσταση. Στόχος είναι να περιοριστούν οι υψηλές συντάξεις, κυρίως σε όσους ασφαλιστικούς φορείς δεν είναι οικονομικά εύρωστοι.

Ωστόσο οι αλλαγές θα επεκταθούν και σε επικουρικά ταμεία που σήμερα είναι «υγιή», αλλά σε βάθος χρόνου ενδέχεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων, θα βρεθούν τα Ταμεία των ναυτικών πρακτόρων (ΤΑΝΠΥ), των φαρμακευτικών υπαλλήλων και το Ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό της μείωσης των συντάξεων δεν θα είναι ενιαίο αλλά θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την κατάσταση του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

Πάντως, σε γενικές γραμμές στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφώνονται στο 20% του συντάξιμου μισθού, κάτι που εφαρμόζεται ήδη στους νέους ασφαλισμένους.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως η Εθνική Αναλογιστική Αρχή έχει ήδη καλέσει τις διοικήσεις των επικουρικών ταμείων να στείλουν μηχανογραφημένα στοιχεία για το χρονικό διάστημα από το 2004 έως και το 2008.

Μεταξύ άλλων συγκεντρώνονται αναλυτικά στοιχεία ανά έτος για το «προφίλ» των ασφαλισμένων (π.χ. ηλικία συνταξιοδότησης, ύψος σύνταξης), την περιουσία των Ταμείων, το ύψος των εισφορών, ακόμα και για τον αριθμό των νέων συντάξεων.

Από το 2012 το «ψαλίδι» και σε βάθος εννέα χρόνων


Σε... δόσεις θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στα επικουρικά ταμεία, με τη μεταβατική περίοδο να φτάνει τα εννιά χρόνια. Την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν οι πρώτες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων σε όσα ασφαλιστικά ταμεία είναι στο «κόκκινο».

Στη συνέχεια -και το αργότερο μέχρι το 2020- θα έχουν δρομολογηθεί οι αλλαγές και στα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξει ικανοποιητική μεταβατική περίοδος, για να αποφευχθούν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι επερχόμενες αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις θα αφορούν όχι μόνο όσους μπουν στην αγορά εργασίας μετά την ψήφιση του νόμου αλλά και τους νυν εργαζομένους. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το κατά πόσο θα επηρεαστούν όσοι ήδη παίρνουν υψηλές συντάξεις από επικουρικά ταμεία που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σημειώνεται πως το μεγάλο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι η ανατροπή της αναλογίας ασφαλισμένων προς συνταξιούχους, που οδηγεί τα Ταμεία σε αργό θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1980 σε κάθε συνταξιούχο αναλογούσαν 5,05 εργαζόμενοι, ενώ το 2009 η αναλογία έπεσε στο ένας προς 2,64.
Πηγή: www.thebest.gr