ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

Σελίδες

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

50% μείωση των διοδίων στην Πατρών – Κορίνθου ζητά ο Ρέππας - "Φοβάται" τους "Δεν Πληρώνω"

Σε ελιγμούς επιδίδεται ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, για να αποφύγει την διάδοση του κινήματος «Δεν Πληρώνω» και να καθησυχάσει τους αναδόχους των έργων, που το κεφάλαιο κίνησης για την εκτέλεση των έργων προκύπτει κατά κύριο λόγο από τα έσοδα των διοδίων, καθώς οι δρόμοι παραμένουν ημιτελείς και εν τέλει επικίνδυνοι για την οδική ασφάλεια.
Έτσι, μόλις χθες κατέθεσε πρόταση την προώθηση των πέντε έργων με συμβάσεις παραχώρησης προς τους εκπροσώπους των τεχνικών εταιρειών και των τραπεζών, που συμμετέχουν στα κοινοπρακτικά σχήματα, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμφωνία για τη συνέχιση των πέντε μεγάλων οδικών έργων.
Στην περιγραφή των συμβάσεων περιλαμβάνεται και η μείωση των διοδίων για τα επόμενα τρία χρόνια σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας από 25% έως 30% και γύρω στο 50% για τα οδικά τμήματα που βρίσκονται υπό κατασκευή, όπως το Κόρινθος – Πάτρα.
Επιπλέον, προβλέπεται και η δημιουργία ειδικού λογαριασμού 500 εκατ. ευρώ στη διάθεση των τραπεζών που συμμετέχουν, από τα οποία θα εξασφαλιστεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων για τους πρώτους 8 μήνες, καθώς και για την κάλυψη των εσόδων από τη μείωση των διοδίων.
Επίσης, η πρόταση περιλαμβάνει και την αλλαγή του τεχνικού αντικειμένου των οδικών αξόνων. Συγκεκριμένα, αλλάζει η χάραξη σε βασικά σημεία, λόγω εμπλοκής των έργων από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η πρόταση θέτει και την μελλοντική τιτλοποίηση των εσόδων των διοδίων των πέντε αυτοκινητόδρομων, που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, που υπολογίζονται στα 20 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν, εκτός των άλλων, και για τη μείωση του εθνικού χρέους. Θα συγκεντρώνονται σε εταιρεία ειδικού σκοπού που θα ιδρυθεί και θα ονομαστεί Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι Α.Ε., στην οποία μελλοντικά θα μπαίνουν και τα διόδια των άλλων οδικών αξόνων.
Πηγή: www.thebest.gr