ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

Σελίδες

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μέχρι και 40 νεκροί τον χρόνο σε τροχαία με τρακτέρ!

Κάθε χρόνο καταγράφεται σημαντικός αριθμός νεκρών και τραυματιών από ανατροπή γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ). Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνουν στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή και δείχνουν ότι το 2009, το σύνολο των τροχαίων ατυχημάτων από γεωργικά μηχανήματα ανήλθε σε 345, εκ των οποίων τα 40 ήταν θανατηφόρα και τα 72 σοβαρά. Αλλά και το 2010, μολονότι σημειώνεται σημαντική μείωση, προκύπτει ότι σε σύνολο 67 τροχαίων ατυχημάτων από γεωργικά μηχανήματα, τα 27 ήταν θανατηφόρα.
Συνάνθρωποί μας, συνεπώς, εξακολουθούν να πληρώνουν τον φόρο του αίματος από αμέλεια και άγνοια στη χρήση και κυκλοφορία των τρακτέρ.
Μέτρα αποφυγής των θανάτων από ανατροπή γεωργικών ελκυστήρων έχει ζητήσει, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η βουλευτής της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, επισημαίνοντας ότι και τους τρεις πρώτους μήνες του 2011, έχουν καταγραφεί τέτοια θανατηφόρα δυστυχήματα στη Μεσσηνία, την Ηλεία, τη Λακωνία και τις Σέρρες.
Η βουλευτής έχει επισημάνει, ότι αν και η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία που ορίζει ότι «για να έχει άδεια κυκλοφορίας ένας τροχοφόρος γεωργικός ελκυστήρας, θα πρέπει να φέρει διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής (θάλαμος ή πλαίσιο ή αψίδα) εγκεκριμένου τύπου», εντούτοις, υπάρχουν ακόμη σε χρήση χιλιάδες τρακτέρ που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας.
Οι αγρότες μας δεν έχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τους κινδύνους που διατρέχουν οδηγώντας γεωργικό ελκυστήρα χωρίς προστατευτικό θάλαμο, και πολλές φορές από άγνοια αφαιρούν παράνομα τον προστατευτικό εξοπλισμό, έχει επισημάνει η βουλευτής.
Προς απάντηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει την κ. Αυγερινοπούλου, ότι για την πρόληψη και την περιστολή των τροχαίων ατυχημάτων με γεωργικούς ελκυστήρες, από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδοθεί και αποσταλεί σε όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες εγκύκλιος διαταγή, στην οποία περιλαμβάνονται εντολές, οδηγίες και κατευθύνσεις, για την εκδήλωση των απαραίτητων ενεργειών από τις υπηρεσίες της Τροχαίας. Στην εν λόγω εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, δίδεται έμφαση στην ενημέρωση των αγροτών, ώστε να αποκτήσουν ορθή οδική συμπεριφορά, αλλά και τη διαρκή εμφανή αστυνομική παρουσία και τη διενέργεια ελέγχων.
Οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες συγκροτούν καθημερινά ειδικά κλιμάκια, τα οποία διενεργούν τακτικούς και έκτακτους ελέγχους σε όλο το οδικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών οδών, «ώστε να επιτελεί η τροχονομική αστυνόμευση, πρωτίστως, την προληπτική της λειτουργία και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία κυρώσεις», τονίζει ο κ. Παπουτσής.
Ο υπουργός ενημερώνει επίσης τη βουλευτή της ΝΔ, ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους συναρμόδιους φορείς, διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια σε θέματα οδικής ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, διατίθενται αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι πραγματοποιούν διαλέξεις και ομιλίες για τα ζητήματα αυτά. Ειδικότερα, αναπτύσσουν τους παράγοντες πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων, δίδουν οδηγίες για τον ασφαλή χειρισμό των γεωργικών μηχανημάτων και την εν γένει ασφαλή οδήγηση και κυκλοφορία αυτών, με στόχο την ενημέρωση των χειριστών των εν λόγω μηχανημάτων, αλλά και την ευαισθητοποίηση αυτών σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Επίσης, αναπτύσσουν θέματα που άπτονται της λήψης μέτρων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας και εν γένει ασφαλούς οδήγησης των λοιπών οχημάτων, ώστε να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής συμπεριφοράς και τη διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης.

Πηγή: www.thebest.gr