ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

Σελίδες

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Και νέο ψαλίδι στις αμοιβές


Ενα μισθολόγιο με δημοσίους υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων, εξαιτίας των διαφόρων επιδομάτων, αλλά σε κάθε περίπτωση πολύ καλύτερα αμειβόμενους από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, «εγκαινιάζοντας» τον διάλογο για τις αλλαγές στις αμοιβές στο Δημόσιο. Χθες, οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκαν με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και παρουσίασαν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο.

Το ενιαίο μισθολόγιο, που σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να είναι έτοιμο ώς τον Ιούνιο του 2011, θα οδηγήσει σε μείωση των υψηλότερων τουλάχιστον επιδομάτων, σίγουρα για τους νεοεισερχόμενους και πιθανόν και για τους παλαιούς υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Κάποια από τα επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, ενώ τα υπόλοιπα θα διανέμονται από έναν κεντρικό φορέα, ώστε να περιορισθούν οι τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν σήμερα από υπηρεσία σε υπηρεσία και από υπουργείο σε υπουργείο. Οι αμοιβές θα συνδέονται με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, τη θέση ευθύνης, την παραγωγικότητα, το επίπεδο εκπαίδευσης, τη σχέση συναλλαγής και παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη. Το υφιστάμενο μισθολόγιο είναι άδικο γιατί είναι και ισοπεδωτικό. Τα μόνα κριτήρια διαφοροποίησης, εκτός της παράλογης επιδοματικής πολιτικής, είναι η προϋπηρεσία και τα τυπικά προσόντα.

Εκτός από την άρση των ανισοτήτων και τον εξορθολογισμό των αμοιβών, στόχος του ενιαίου μισθολογίου είναι και η συγκράτηση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, η οποία από 10 δισ. ευρώ το 2001 εκτινάχθηκε στα 18 δισ. ευρώ το 2009. Το 32% των πρωτογενών δαπανών κατευθύνεται για τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, έναντι 30% που δαπανάται για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Για μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων δαπανάται πάνω από το 30% των ετήσιων καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού. Το 2009 μάλιστα που κατέρρευσαν τα έσοδα, η δαπάνη για μισθούς απορρόφησε το 37,1% των εσόδων. Δηλαδή σχεδόν τέσσερα στα δέκα ευρώ από φόρους χρησιμοποιήθηκαν για την αμοιβή των δημοσίων υπαλλήλων. Το 2010, ύστερα από τις μειώσεις μισθών που αποφασίσθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου και παρά την κακή πορεία των εσόδων, η μισθολογική δαπάνη διαμορφώθηκε στο 29,6% των καθαρών εσόδων. Σχεδόν 80% του συνολικού μισθολογικού κόστους της κεντρικής διοίκησης προέρχεται από τέσσερα υπουργεία (Παιδείας, Υγείας, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη), προφανώς επειδή απασχολούν τον μεγαλύτερο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και όχι επειδή έχουν τις υψηλότερες αμοιβές στο Δημόσιο.

Χθες, κατά την πρώτη συνάντηση, η ΑΔΕΔΥ απέρριψε τη διαφοροποίηση των αμοιβών μεταξύ παλαιών και νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων και ζήτησε από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών να προσδιορίσουν το συνολικό κονδύλι μισθοδοσίας και τα επιδόματα που θα ενσωματωθούν στους βασικούς μισθούς.
Πηγή: www.kathimerini.gr