ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

Σελίδες

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Πνίγηκαν στα νερά της βροχής οι πατάτες

«Ο κάθε ένας από εμάς καλλιεργεί 50 και 100 στρέμματα πατάτες και φέτος, θα αγοράσουμε πατάτες για να φάμε στα σπίτια μας». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στην εφ. «Πατρίς» ένας από τους παραγωγούς πατάτας στον δήμο Βουπρασίας την καταστροφή που έχει προξενήσει στις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής η παρατεταμένη κακοκαιρία με τις συνεχιζόμενες σφοδρές βροχοπτώσεις.


Δεν υπάρχει ούτε μια καλλιέργεια πατάτας στον δήμο Βουπρασίας που να μην είναι «βυθισμένη» αυτή τη στιγμή μέσα στα νερά της βροχής, με τα φυτά να σαπίζουν και τους κονδύλους που θα έδιναν τον καρπό της πατάτας, να έχουν βγει από το έδαφος.


Η ποσότητα του νερού είναι τέτοια που τα χωράφια δεν μπορούν να την απορροφήσουν με αποτέλεσμα τα φυτά να «κολυμπάνε». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του ριζικού συστήματος και στη συνέχεια όλου του φυτού. Μια καταστροφή που υπολογίζεται σε ποσοστό από 80% έως 100%.


Οι παραγωγοί ετοιμάζονταν μέσα στον Νοέμβριο να αρχίσουν να βγάζουν την φθινοπωρινή τους πατάτα. Ο καιρός όμως τους πρόλαβε και μάλιστα όχι για πρώτη, αλλά για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά!


Μέχρι στιγμής η χρονιά εξελίσσονταν πολύ καλά τόσο στο θέμα της παραγωγής αλλά και στην τιμή, με τους παραγωγούς να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να πληρώσουν τα… «σπασμένα» των προηγούμενων ετών αλλά και τα φετινά τους καλλιεργητικά έξοδα που ξεπερνούν τα 700 ευρώ το στρέμμα! Αντί όμως για αυτά, δέχτηκαν ολοκληρωτική καταστροφή!


Μοναδική ελπίδα των παραγωγών η αποζημίωση του ΕΛΓΑ, αν και, όπως οι ίδιοι τονίζουν, ποτέ καμία αποζημίωση δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα αλλά και την εργασία που έχουν καταβάλει όλο το προηγούμενο διάστημα στα χωράφια τους…

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)
Πηγή: www.patrisnews.gr