ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

Σελίδες

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Χοντρό παζάρι από σήμερα με την Τρόικα - Μικρότερη έκτακτη εισφορά, τέλος για τους επαγγελματίες

Εναλλακτικά μέτρα  που μπορούν να αντικαταστήσουν  την έκτακτη εισφορά και να δίνουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα έχουν αρχίσει να μελετούν στο  υπουργείο Οικονομικών.Για παράδειγμα εφόσον ο κεφαλικός φόρος τύχει εφαρμογής  για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ, αντί τις 12.000, τότε δεν αποκλείεται  το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί από τους ελεύθερους  επαγγελματίες  με την επιβολή ενός νέου έκτακτου Τέλους.

Τα διάφορα σενάρια  θα «παζαρέψει» ο Ευάγγελος Βενιζέλος  με τους απεσταλμένους της Τρόικα, που καταφτάνουν από σήμερα στην Αθήνα, σύμφωνα με το www.protothema.gr. Για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα ο αντιπρόεδρος της  κυβέρνησης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την «εδραιωμένη πεποίθηση» των  ξένων «γύρω από τα θέματα που  αφορούν την Ελλάδα».

Από Τετάρτη πρωί μπαίνει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της Τρόικα, προκειμένου  να δώσει «πειστικές» -ει δυνατόν- εξηγήσεις  εάν και γιατί ο ίδιος θέλει  και πρέπει να εφαρμόσει, ως υπουργός Οικονομικών, ηπιότερα μέτρα από  ό,τι οι απεσταλμένοι των πιστωτών της  χώρας συμφώνησαν και συνυπέγραψαν με τον προκάτοχό του, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προ δεκαημέρου σχεδόν μόλις.

Οι «διορθώσεις» στα μέτρα Παπακωνσταντίνου που  ετοιμάζεται να προτείνει στην Τρόικα  ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφορούν  στο «πακέτο» λιτότητας των 6,4 δισ. ευρώ που πρέπει να ψηφιστεί στη  Βουλή εντός του Ιουνίου, με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, γοα να μη διακοπεί η χρηματοδότηση  της χώρας.

Κατά την επίσκεψη των κκ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μόρς της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ της  ΕΚΤ, θα μπούν στο μικροσκόπιο  όλες οι αλλαγές που παρουσίασε στη  Βουλή ο προκάτοχος του κ. Βενιζέλου και πιο συγκεκριμένα οι αποφάσεις για το αφορολόγητο όριο και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Ουσιαστικά ο κ. Βενιζέλος θα δεσμεύεται πως το περίγραμμα των μέτρων μένει σταθερό και  θα τηρηθεί, μπορεί να αλλάξει όμως η στόχευση και ο τρόπος εφαρμογής  τους, που θα καθοριστούν από τους δεκάδες επί μέρους εκτελεστικούς  νόμους που ετοιμάζονται –ο πρώτος και βασικός πρέπει επίσης να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, ώστε στις 3 Ιουλίου  το γιούρογκρουπ  να αποδεσμεύσει τη 5η δόση προς τη χώρα μας.

Το σενάριο για  κεφαλικό  φόρο έως 4% απομακρύνεται.  Το ύψος της εισφοράς θα κυμαίνεται στο 1%-3% και αποτελεί το βασικότερο μέτρο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος 2011 – 2015, προκειμένου  η κυβέρνηση να μειώσει το φετινό έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ, από 10,5% του  ΑΕΠ που διαμορφώθηκε το 2010. Τα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται  σε 7,2 δισ. ευρώ έως το 2015 που εκτιμάται  ότι θα διαρκέσει το μέτρο.

Από αυτά τα 400 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν φέτος, ενώ άλλα 1,4 δισ. υπολογίζεται να εισρεύσουν στα  κρατικά ταμεία το 2012.

Θα ξεκαθαρίσει  έτσι αν η «έκτακτη εισφορά πενταετίας»  θα επιβληθεί τελικά από το πρώτο  ευρώ ή κλιμακωτά και αν θα προβλεφθεί αφορολόγητο. Θα φανεί επίσης αν αρκεί  αυτό για να αποφευχθεί η μείωση  του αφορολογήτου ορίου για το φόρο φυσικών προσώπων: από τα 12.000 ευρώ στα 8.000-10.000 ευρώ για τους  μισθωτούς  και ακόμα χαμηλότερα, στα 6.000 ευρώ για τους επιτηδευματίες. Οι τελευταίοι θα πληρώσουν «το μάρμαρο», ειδικά εάν το «χαράτσι» επιβληθεί από  τις 15.000 ευρώ και άνω, αντί τις 12.000 ευρώ εισόδημα.

Από το υπόλοιπο πακέτο των μέτρων ανοικτό παραμένει  το ύψος του αφορολόγητου πάνω από  το οποίο θα εφαρμόζεται ο Φόρος  Ακίνητης Περιουσίας. H τελευταία πρόταση  προβλέπει τη μείωσή του από τις 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας που  ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο  στις 200.000 ευρώ.

Λαίλαπα στα ακίνητα

Οι πολίτες  με ακίνητα βρίσκονται φέτος σε κλοιό επιβαρύνσεων, καθώς, εκτός από τον ΦAΠ, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με το νέο τέλος που θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔEH αλλά και με έκτακτη εισφορά.

Αυτά πάντως  που  θεωρούνται δεδομένα είναι  το πάγωμα της αύξησης των  αντικειμενικών αξιών και η αναστολή του «πόθεν  έσχες», για την απόκτηση κατοικιών  (πρώτη, δευτερεύουσα, εξοχική) τουλάχιστον  έως και το 2013, καθώς πρόκειται  για προτάσεις που είχε διατυπώσει πρόσφατα ο νέος υπουργός.

Τα μέτρα πάντως που έχουν ήδη «κλειδώσει»  και ... δεν αλλάζουν είναι περιλαμβάνονται:

-Η αύξηση των  τελών κυκλοφορίας κατά 10%-20%.

-Η αύξηση του  ΦΠΑ από 13% σε 23%, τουλάχιστον στις  υπηρεσίες εστίασης.

-Η αύξηση φόρων  στα φθηνά τσιγάρα.

-Η επιβολή  ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

-Η έκτακτη εισφορά  σε πισίνες και σκάφη αναψυχής.

-Η επιβολή νέας  εισφοράς ανεργίας 3% στους  μισθούς  των δημοσίων υπαλλήλων και  η αύξηση της κατά 0,5% στους  μισθούς στον ιδιωτικό τομέα  και στις επιχειρήσεις.

-Η μείωση κατά 10% στο εφάπαξ και έως 20% στις  επικουρικές συντάξεις.

-Η ειδική εισφορά  «τύπου ΛΑΦΚΑ» ύψους 8% για συνταξιούχους  κάτω των 60 ετών και με συντάξεις  πάνω από 1.700 ευρώ και η γενική  αύξηση της εισφοράς για συντάξεις  πάνω από 1.700 ευρώ.


Η Τρόικα θα έχει επαφές και με στελέχη του Γενικού  Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα διαπιστώσουν πόσο και πάλι «πόσο  έξω έπεσε» ο προϋπολογισμός (3,2 δισ. μέχρι τα τέλη Μαϊου), ώστε να σταθμίσουν και πάλι αν τα «αντίμετρα Βενιζέλου» μπορούν να υποκαταστήσουν αποτελεσματικώς  τα μέτρα Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: www.thebest.gr