ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

Σελίδες

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Άνω– κάτω το Υποθηκοφυλακείο Πύργου για περικοπές αποδοχών

Αναβρασμός επικρατεί στο Υποθηκοφυλακείο Πύργου έπειτα από την απόφαση του υποθηκοφύλακα Βασιλείου Τσαμπούκα να εφαρμόσει εκ περιτροπής σύστημα εργασίας τριών ημερών εβδομαδιαίως για τους υπαλλήλους.
Οι υπάλληλοι του Υποθηκοφυλακείου αντέδρασαν έντονα καθώς με την πρόταση αυτή μειώνονται δραματικά οι αποδοχές τους ενώ επισημαίνουν ότι οι αποδοχές αντίστοιχα του υποθηκοφύλακα δεν μειώνονται κατά τον ίδιο τρόπο. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαμπούκας και με δήλωσή του στις τοπικές εφημερίδες, η πρωτοβουλία του να μειώσει τις ημέρες εργασίας για καθέναν από τους υπαλλήλους του Υποθηκοφυλακείου έχει να κάνει με την πτώση των εσόδων της υπηρεσίας, ως επακόλουθο της γενικότερης οικονομικής κρίσης της χώρας.

«Η κρίση της οικοδομής και του ακινήτου γενικά έχει επηρεάσει αρνητικά και την κίνηση των Υποθηκοφυλακείων, στα οποία η οικονομική πτώση ανάμεσα στο Α΄ εξάμηνο του 2010 και το τρέχον Α΄ εξάμηνο του 2011 πλησιάζει το 45% σε αριθμούς πράξεων αλλά και εισερχόμενου χρήματος», τονίζει ο κ. Τσαμπούκας στη δήλωσή του, προσθέτοντας: «Πρότεινα στις υπαλλήλους σύστημα εκ περιτροπής εργασίας ανά 3 ημέρες την εβδομάδα για κάθε υπάλληλο και για το χρονικό διάστημα από 1-5-2011 μέχρι 31-12-2011, με σκοπό να προλάβουμε τις άσχημες εξελίξεις και να καλύψουμε όσο μπορούμε τις μέχρι τώρα μισθολογικές απώλειες».

Την πρόταση αυτή όμως δεν αποδέχονται οι υπάλληλοι επικαλούμενοι την σύμβασή τους. Γεγονός πάντως είναι ότι το καθεστώς στα υποθηκοφυλακεία είναι κάπως περίεργο. Ο υποθηκοφύλακας είναι εκ του νόμου άμισθος και η αμοιβή του προέρχεται από τα έσοδα επί των πράξεων που εισέρχονται στην υπηρεσία. Από τα ποσά αυτά πληρώνονται και οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν προσληφθεί από τον υποθηκοφύλακα, όμως οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί από το υπουργείο. Όταν δεν υπάρχουν πράξεις ή όταν ο αριθμός τους είναι μειωμένος, εμφανίζονται δυσκολίες στην μισθοδοσία.

Οι υπάλληλοι όμως ισχυρίζονται ότι αν πρόκειται να στερηθούν αυτοί από τα εισοδήματά τους γιατί να μην υπάρξει ανάλογη αποστέρηση και από τις αποδοχές του υποθηκοφύλακα, ο οποίος, όπως τονίζουν, σε καλές εποχές για το Υποθηκοφυλακείο, έβγαζε πολλά χρήματα. «Είναι άδικο να χάσουμε εμείς και να μην χάσει το ελάχιστο και ο υποθηκοφύλακας», τονίζει υπάλληλος του Υποθηκοφυλακείου. Οι υπάλληλοι θεωρούν αυθαίρετη την επιβολή ελαστικού ωραρίου από τον υποθηκοφύλακα και υποστηρίζουν ότι τα υποθηκοφυλακεία είναι δημόσιες υπηρεσίες, τα χρήματα δημόσιο έσοδο και οι υποθηκοφύλακες δημόσιοι λειτουργοί.

Ανέλαβαν επίσης πρωτοβουλία, σε συντονισμό και με το πανελλαδικό συνδικαλιστικό τους σωματείο, να προχωρήσουν σε διάβημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που καθορίζει τον τρόπο αμοιβής των υποθηκοφυλάκων και του προσωπικού των υποθηκοφυλακείων. Σε τοπικό επίπεδο, οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι που είναι επτά επί συνόλου 8 (στο Υποθηκοφυλακείο Πύργου εργάζεται και η σύζυγος του υποθηκοφύλακα) είχαν διαδοχικά συναντήσεις με τον δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Γεωργιόπουλο στους οποίους έθεσαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, παίρνοντας και από τους δύο την υπόσχεση για βοήθεια και συμπαράσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύουν να καταθέσουν και γραπτό υπόμνημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, περιγράφοντας την κατάσταση αυτή και απαιτώντας λύσεις που να εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους.
Πηγή: iliatora.gr