ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

Σελίδες

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Σε άμεση εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης προχωρά η κυβέρνηση

Στην εφάπαξ εφαρμογή από τη φετινή χειμερινή περίοδο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, συμφώνησαν το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλεπόταν ότι ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 20 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο τον προσεχή Οκτώβριο.

Ωστόσο, υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού, αποφασίστηκε η άμεση εξίσωση του φόρου από εφέτος.

Άμεση εξίσωση σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί σε 0,412 ευρώ/λίτρο, από 0,021 ευρώ/λίτρο την περυσινή χειμερινή περίοδο.

Έτσι, από τις 15 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να εκτιναχθεί στα επίπεδα του 1,40 ευρώ το λίτρο, από 90 λεπτά τον προηγούμενο χειμώνα.

Μία τετραμελής οικογένεια με κατανάλωση 1.700 ευρώ για τις ανάγκες της σε θέρμανση, εφέτος εκτιμάται ότι θα δώσει ένα μισθό παραπάνω (περιπου 1.000 ευρώ) για να αγοράσει 1,5 λίτρο πετρελαίου.

Στις αρχές της περυσινής χειμερινής περιόδου το θέρμανσης επωλείτο προς 70 - 75 λεπτά το λίτρο και τον περασμένο Απρίλιο έφθασε στα 85 λεπτά.

Η διαφορά με το ποσό που θα πλήρωναν οι καταναλωτές σε ένα μήνα, εφόσον διατηρούνταν το προηγούμενο καθεστώς σταδιακής εξομοίωσης των φόρων μέχρι το 2013, ξεπερνά το 50%.

Μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες σε ορεινές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες διαρκούν έως και 8 μήνες περίπου.

Ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Μακεδονία υπολογίζεται ότι χρειάζεται κατά μέσο όρο 1.800 λίτρα πετρελαίου για τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ενώ πέρυσι το κόστος ήταν από 1.300 έως 1.500 ευρώ, με την εξίσωση των ΕΦΚ αυξάνεται σε 2.500 έως 2.880.

Στις ορεινές περιοχές η κατανάλωση μπορεί να ανέλθει έως και τα 4.000 λίτρα, με αποτέλεσμα το πρόσθετο κόστος να πλησιάζει τα 2.000 ευρώ.
Πηγή: www.in.gr